Julens knap så hyggelige slagside for pårørende
Når julehjerte rimer på julesmerte… Det føles ensomt, og mange pårørende har oplevelsen af at være de eneste, der ikke glæder sig til jul. For julen fremkalder hos de fleste pårørende minder, sorg, frustation og travlhed – ikke hygge i familiens skød.
Nu står julen der – for døren… Og for nogen føles det mere som om den står der og ånder én i nakken. Lover en endnu travlere tid, dage med savn efter det, der engang var. Dage hvor vi kan spejle os i familier, hvor der er glæde, hygge og uproblematisk samvær (sådan ser det i hvert fald ud udefra). Men hvis ens familie er ramt af sygdom eller tab, er julen sjældent utvetydigt hyggelig. For hvis et medlem af familien sidder på demensplejecenter, eller ikke længere helt er sig selv…. Så er julen ikke som den var engang. Og det er jo ellers det, vi holder af ved traditionerne: at det er som det plejer, vi kan genkende det, der kommer til at ske. Men traditionerne, og især julen, er også et reflektionsnedslag for mange pårørende. Vi husker de foregående jule, og er du pårørende så bliver denne jul bliver nok ikke som dem var fx sidste år, eller som den var engang før et kært familiemedlem blev sygt.
Men traditionerne, og især julen, er også et reflektionsnedslag for mange pårørende. Vi husker de foregående jule og er du pårørende så bliver denne jul bliver nok ikke som dem var sidste år, eller som den var engang før et kært familiemedlem blev sygt.
Og du skal vide, at du er ikke alene. Næste alle pårørende vi taler med hos Pårørendepsykologerne, har den sidste måneds tid været inden på emnet ”jul”. Det er en tid mange frygter. Så hos Pårørendepsykologerne taler vi en del i denne tid om, hvordan julen kan blive mindre smertefuld, og hvordan vi kan håndtere det sagn og den sorg, julen også bringer med sig, hvis du har mistet. Ikke bare mistet et menneske du holder af, men også hvis du har mistet NOGET af det menneske du holder af.
Nu fungerer det jo forskelligt for alle, men mange finder det hjælpsomt at prøvet af finde en balance. Balancen mellem både at give sorgen og tristheden den plads, den faktisk har brug for – i stedet for at klø på og ignorere den, men også at huske at gøre ting, hvor vi for en stund kan glemme det, vi savner og i stedet være til stede i nuet, med det vi rent faktisk har.
Vi har listet et par råd til at øve balancen mellem sorg og nærvær i denne tid herunder – tag hvad du kan bruge, og lad resten fare
Øv balancen mellem sorg og nærvær
Husk: Tag hvad du kan bruge, og lad resten fare
Giv tristheden plads, når du mærker den kommer
Som ”Untagled grief ” så fint skriver: Betragt det som en gammel skade, der aldrig helt går over. Når du mærker smerten, så stop op i stedet for at gå videre. Giv sorgen den tid, den har brug for, i stedet for at jerne igennem. Du kan hele “Untagled grief´s” fine billedserie på instagram her – (åbner i en ny fane).
Find ind til øjeblikke, hvor du kan være i nuet
Det er jo væsentlig lettere sagt end gjort, men Psykolog Birgitte Sølvstein har lavet en virkelig fin podcastepisode om ”december-ro”, som er et godt sted at starte. Den finder du her (åbner i en ny fane)
Ræk ud efter mennesker, der betyder noget for dig
Lad dem vide, at du synes denne tid er svær. Så giver du dem mulighed for at tjekke ind på dig .
Gør noget af det, der giver dig følelsen af mening, stort som små
Om det så er at lægger foder ud til fuglene på en vinterdag eller læse en bog. Det synes måske uproduktivt, men har stor betydning for dit overskud på sigt
Husk at hvile
Gør op med tanker som ”Har jeg fortjent at hvile” eller “Har jeg lavet nok til at det er ok at hvilke?” Prøv i stedet med ”Har jeg hvilet nok til at jeg er i stand til at gøre det jeg gerne vil, så godt som jeg gerne vil?”
Overvej hvilken form for hvile, du har brug for
Hvilke kommer i utrolig mange former – læs evt lidt mere om dem her (åbner i ny fane).
Af hjertet ønsker vi dig og dine en så glædelig jul, som det nu kan blive.
Mia og Zarah
Om Pårørendepsykologerne
Pårørendepsykologerne består af psykologerne Mia Forsling og Zarah Høst, der hver især har hjertet for særligt at arbejde med pårørende og de udfordringer livet bringer dig som sekundært ramt. Hos Pårørendepsykologerne arbejder vi med de tanker og problemstillinger som fylder særligt meget hos pårørende og efterladte. Vi skaber frirum, hvor der er fokus på at styrke dig i at leve livet godt – på trods af dine udfordrende livsvilkår.