Pårørende til Spiseforstyrrelser

At være pårørende til et menneske, der kæmper med en spiseforstyrrelse eller forstyrret spisning, er for mange følelsesmæssigt slidsomt. Særligt spiseforstyrrelserne er karakteriseret ved en svær ambivalens hos den ramte omkring behandlingen. Hvilket fører til følelse af frustration, magtesløshed og vrede hos både syge og pårørende.

Spiseforstyrrelse

Fodfæste i et ukendt terræn

Som pårørende er det en vanskelig situation, når ens barn, partner, søskende eller ven kæmper med en spiseforstyrrelse. Det kan være svært at vide, hvordan man hjælper og støtter på bedst mulige måde. Ind i mellem kan det være svært overhovedet at forstå. Og det kan være svært ikke at blive vred.

At være pårørende til spiseforstyrrelser er ofte en langvarig og slidsom proces. Det er hårdt arbejde at se et menneske, der står en nær at kæmpe med en spiseforstyrrelse eller forstyrret spisning, om det så er tvangsoverspisning (BED), bulimi, ortorexi, anoreksi eller andet. Og det kan være mindst lige så opslidende at skulle stå ved siden af og evt. støtte i spisesituationer.

Mange pårørende rammes også af sorg. Sorg over det liv man havde forestillet sig, det håb man havde haft for fremtiden med et menneske, som i stedet udviklede en spiseforstyrrelse.

“Hvad skal min rolle være, hvordan kan jeg hjælpe, og hvordan holder jeg til det i længden? Og kan vores relation holde til den prøvelse vi udsættes for?”

Terapi

Du må også gerne bede om hjælp

Mange pårørende ser tilbage efter endt behandlingsforløb for spiseforstyrrelse og erkender hvor hårdt det også var for dem selv. Men vi kan komme til at glemme det, pga. spiseforstyrrelsernes ind i mellem akutte karakter. Men du må også gerne få hjælp som pårørende i processen. Faktisk er det bedre, både for dig, og for den syge, hvis du gør.

Zarah Vedel Høst


Zarah fra Pårørendepsykologerne har tidligere arbejdet med behandling af spiseforstyrrelser og familiebehandling i spiseforstyrrelsesregi. Bestil derfor tid hos Zarah, hvis du ønsker hjælp som pårørende til spiseforstyrrelser.

Viden

Lidt om Spiseforstyrrelser

Der findes forskellige psykiske lidelser, hvilket kan have stor betydning for oplevelsen af at være pårørende. Herunder har vi skrevet lidt om de mest almindelige spiseforstyrrelser lidelser. Uanset hvilken spiseforstyrrelse din nære er ramt af, vil vi gerne hjælpe dig hos Pårørendepsykologerne.

  • Anoreksi er kendetegnet ved en frygt for at tage på og et stort ønske om at tabe sig. Når man har anoreksi, ser man sig selv som overvægtig, selvom vægten viser noget andet. Man sulter sig og undgår helst at spise og er tit overdrevet fysisk aktiv. Som pårørende til anoreksi er det ekstremt voldsomt at se et menneske, man holder af, være påvirket på en måde, der i sidste ende er svært belastende for kroppen og kan betyde reel livsfare hos den ramte.

  • Bulimi er karakteriseret ved, overspisninger af store mængder mad, ofte på meget kort tid. Den ramte oplever ofte at miste kontrollen over sig selv i overspisningerne. Bagefter fremprovokeres en opkastning, eller man forsøger at med maden på anden vis, før kroppen kan nå at optage næring.

    Bulimi er ofte forbundet med stor skam over den manglende kontrol og indtaget af de store mængder mad hos den ramte. De pårørende oplever ind i mellem stor modvilje hos den ramte grundet skammen – og man kan som pårørende selv blive ramt af bekymring for omverdenens fordømmelse af sygdommen.

  • Tvangsoverspisning, også kaldet Binge Eating Disorder eller bare BED, er kendetegnet ved overspisninger, ofte efterfulgt af en stor skam, afsky og væmmelse over sig selv. Store mængder mad spises på kort tid og er for mange forbundet en oplevelse af at miste kontrollen. Overspisningerne er ikke forbundet med systematisk kompenserende adfærd som opkastninger, tvangsmotion eller faste. Og typisk vejer den ramte for meget, fordi man indtager langt mere mad, end kroppen kan nå at forbrænde.

    BED er en lidelse, der længe har været overset og de ramte er blevet stemplet som ”dovne” og ude af stand til at hanke op i sig selv. BED er dog en alvorlig spiseforstyrrelse, der ligesom de andre spiseforstyrrelser kan have alvorlige fysiske konsekvenser og følger.

  • Ortoreksi er kendetegnet ved et overdrevent fokus på sund kost og levevis. Forestillingen om, hvad der er sundt, tager over i sådan en grad, at det påvirker livsførelsen negativt både fysisk, psykisk og socialt. Og i sådan en grad, at den sunde livsstil begrænser livskvaliteten, særlig for den ramte men også for andre familiemedlemmer, da de risikerer at blive taget til gidsel i spiseforstyrrelsens indflydelse på hele familiens kost og aktiviteter.

  • Megareksi er kendetegnet ved et ønske om at få en fyldigere og større krop. Mennesker, der lider af megareksi, oplever, at deres krop er for tynd, for let og ikke muskuløs nok. Og for at blive mere muskuløse styrketræner de i timevis hver dag og følger særlige diæter.

Læs mere om spiseforstyrrelser via Psykiatrifonden

Vores tilgang

Compassionsfokuseret terapi

At være pårørende til en person med spiseforstyrrelse kan være en udfordrende og kompleks rejse. Terapi er en ressource, der ikke kun kan støtte den direkte berørte, men også give uvurderlig hjælp og støtte til pårørende. Her er nogle af de potentielle fordele ved terapi for pårørende.

Vores priser

Vores priser

Det muligt at få tilskud via Sygeforsikringen Danmark til dine samtaler. Nogle sundhedsforsikringer dækker også psykologsamtale, tal med dit forsikringsselskab om, hvorvidt du er dækket.

Du er velkommen til at kontakte os for at se hvordan vi bedst kan hjælpe dig

Mia & Zarah