Pårørende til personer med fysisk sygdom

At være pårørende til en person, der lider af en alvorlig fysisk sygdom, som kræft, hjertekarsydomme, diabetes og øvrige kroniske sygdomme kan være en enorm følelsesmæssig og mental byrde. Vi er her for at støtte dig gennem denne udfordrende tid. Du kan opleve en række følelser, herunder frygt, tristhed, skyldfølelse og magtesløshed. Det er almindeligt at føle sig stresset og udbrændt, når du forsøger at balancere pleje af din elskede med dine egne behov og forpligtelser

Fysisk sygdom

Samtaler kan hjælpe

Som pårørende kan man hurtigt blive ramt af livets uforudsigeligheder når sygdom så som cancer eller hjerte-kar-lidelser pludselig slår ned i ens familie. Mange sygdomme kommer som en tyv i natten uden videre forvarsler, men ændrer omgående livsbanen markant for den ramte såvel den pårørende. Dertil kommer at nogle sygdomme kan blive kroniske og for mange pårørende handler det ikke kun om at leve, men for nogle bliver der tale om at ”overleve”, fordi den følelsesmæssige belastning bliver altoverskyggende.

Er du pårørende til et menneske med kræft, hjertekarsygdom, nyresvigt, Lungesygdomme, colitis ulcerosa / Crohns sygdom eller lignende, så kommer livets tidligere selvfølgeligheder med nogle nye alvorlige overvejelser. Livet du delte med din nære vil være forandret og det vil påvirke følelsesliv, livssyn, livskvalitet samt troen og håbet enten for en stund eller for altid… - Alt efter alvorsgraden af diagnose og muligheder for helbredelse eller lindring.

Vi er som pårørende lykkeligt uvidende indtil sygdommen rammer og pludseligt bliver pårørende allestedsnærværende bevidste om livets sygdomme og mulige katastrofer.

Bestil tid

Bestil tid til samtale hos Mia eller Zarah

Både Zarah og Mia har erfaring med pårørende til somatisk sygdom. Vi vil gøre vores bedste for at få dig godt igennem din livsomvæltning som pårørende til en person med alvorlig sygdom. Hvis du er i tvivl om hvem du skal bestille tid hos, er du altid velkommen til ringe eller skrive til os på kontakt@forslinghost.dk for at bestille tid.

  • Mia Marker Forsling | cand.psych.aut

    Mia er uddannet klinisk psykolog med speciale i neuropsykologi og kan hjælpe dig hvis du er pårørende til et menneske ramt af Alzheimers/ demens, ALS, hjerneskade, Parkinsons og kræft eller hvis du er efterladt.

  • Zarah Vedel Høst | cand.psych.aut

    Zarah er uddannet klinisk psykolog med speciale i socialpsykologi og kan hjælpe dig, hvis du er pårørende til personer med psykiske lidelser, spiseforstyrrelser, kræft, misbrug, demens/Alzheimers, hvis du er efterladt eller hvis du er “voksent barn” af en dysfunktionel familie.

Viden

Lidt om fysiske sygdomme

Der findes forskellige fysiske sygdomme, hvilket kan have stor betydning for oplevelsen af at være pårørende. Uanset hvilken sygdom din nære er ramt af, kan vi hjælpe dig hos Pårørendepsykologerne.

  • Når et familiemedlem eller en nær ven får kræft, bliver man som pårørende ofte meget ked af det, chokeret og føler måske stor uretfærdighed over, at det lige skulle ramme ham eller hende. Når det umiddelbare chok har lagt sig, oplever mange også, at de svære følelser ind imellem afløses af følelser af håb, kærlighed og troen på, at ens nære bliver rask. Samtidig er kræft hverken kønt eller lyserødt, og det er barskt at stå på sidelinjen.

    Der er ikke nogen rigtige eller forkerte reaktioner. Mennesker er forskellige, og der er forskel på, hvordan vi møder kriser og svære oplevelser i livet.

  • Du er ikke alene, hvis livet pludselig føles meget anderledes, når hjertesygdommen rammer familien. Med ét kan meget være anderledes. Mange hjertepatienter og pårørende oplever ændringer, og I kan naturligt have brug for hjælp. Forskning bekræfter, at livet med hjertesygdom kan være udfordrende. Din og jeres hverdag skal fortsat leves bedst muligt, selvom hjertesygdom er blevet del af den. Og det kan den!

Fysisk sygdom

Få hjælp til magtesløsheden

Det kan føles meget overvældende og ensomt at være vidne til alvorlig sygdom. Mange pårørende vil blive ramt af chok, og man kan blive overvældet af praktiske opgaver, når livet både går i stå og dog alligevel skal leves på trods. Det kan opleves dilemmafyldt både at være på sygehuset eller omkring sygdommen og samtidigt skulle leve eget liv. Mange har behov for at vende det med en ven, familie, sundhedsprofessionelle, patientforeninger eller en psykolog undervejs eller efter et endt sygdomsforløb. Står du midt i en svær tid uanset om det er aktuelt eller et efterforløb, så vil vi gerne hjælpe dig. Det kan være vanskeligt at stå alene med tanker om liv og død samt alle de eksistentielle overvejelser, man måske tidligere har delt med sin kære eller måske aldrig før har overvejet.

”Mange pårørende har chokerende oplevelser på sygehuset, hvor de føler sig magtesløse over ikke at kunne redde sin kære”

Du er velkommen til at kontakte os for at høre, hvordan vi bedst kan hjælpe dig.

Mia & Zarah