Pårørende til personer med hjerneskade

Kan man tillade sig at bede om hjælp eller bruge tid på sig selv, når ens nære er endnu mere ilde stedt? Vi glemmer, at det ikke kun er den skadede der bliver ramt. Hvert år rammes ca. 20.000 mennesker af erhvervet hjerneskade i Danmark. Størstedelen af disse har ægtefæller, børn, forældre og venner, som også skal leve videre med eftervirkningerne.

Du må også gerne bede om hjælp

Terapi

Vores erfaring er, at pårørenderollen kan give psykisk belastning og udfordringer, som kan være vanskelige at håndtere. Noget, der er genkendeligt for mange pårørende, er for eksempel:

  • En følelse af at din situation er uoverskuelig

  • En følelse af at stå alene med en stor og tung opgave

  • En følelse af at ingen rigtig forstår, hvad det vil sige at være pårørende til en hjerneskadet eller dement

  • Du oplever humørmæssige ændringer, fx at det kan være vanskeligt at føle glæde

  • Følelsen af at være i konstant kamp med systemet eller personale og behandlere

  • Du er mere følelsesmæssigt ustabil, end du kender dig selv. Fx uventet vrede, gråd eller angst

  • Følelse af ensomhed, indre tomhed eller uro

  • En vedvarende bekymring eller grublerier over fremtiden

Hvis nogle af disse eksempler også er genkendelige for dig, vil vi gerne hjælpe dig

Mia Forsling


Mia fra Pårørendepsykologerne har arbejdet tæt på mennesker med hjerneskade som neuropsykolog og ved, hvad de pårørende skal forholde sig til.

Viden

Lidt om Hjerneskader

Der findes forskellige hjerneskader, hvilket kan have stor betydning for oplevelsen af at være pårørende. Herunder har vi skrevet lidt om de mest almindelige hjerneskader. Uanset hvilken type hjerneskade din nære er ramt af, kan vi hjælpe dig hos Pårørendepsykologerne.

  • Apopleksi også kaldet slagtilfælde eller stroke er en samlet betegnelse for en blodprop eller blødning i hjernen. Ved en apopleksi ses et pludseligt tab af sprog-, ansigts-, syns-, eller kropsfunktion grundet forstyrrelse i hjernens blodcirkulation. Symptomerne på en apopleksi kommer meget hurtigt og de fleste personer med apopleksi vil have halvsidig lammelse i ansigtet, eller den ene side af kroppen arm og/eller ben. Sprogforstyrrelser fx i form af at finde ord eller forstå betydning. Synstab med pludseligt udfald af kvart eller halvt synsfelt.

    Som pårørende er det vigtigt at agere hurtigt og ringe 112, hvis du pludselig står overfor en person der får symptomer på apopleksi. Det er godt at huske på følgende: Stræk, snak, smil:

    • Stræk: Pludseligt nedsat eller manglende kraft i en arm eller et ben

    • Snak: Pludseligt usammenhængende sprog, man begynder at vrøvle eller kan ikke finde ordene

    • Smil: Pludselig svaghed i den ene side af ansigtet eller man virker asymmetrisk i ansigtet

    For mange af de pårørende vi ser hos Pårørendepsykologerne gælder, at skaden er sket uden den pårørendes viden eller at den apopleksiramte selv afviser hjælp pga. manglende sygdomserkendelse. Skadens omfang og rehabiliteringsmuligheder afdækkes på sygehuset. Mange pårørende vil opleve at noget er forandret hos sygdomsramte efter en apopleksi. Dette kan både være i form af fysiske funktionstab, adfærdsmæssige eller kognitive forandringer.

    Behovet for hjælp til pårørende vil også variere ift. graden af tab hos den ramte. Uanset hvilket tab du som pårørende har haft i forbindelse med en nærtståendes apopleksi og følgevirkninger, er du velkommen til at kontakte os for hjælp.

  • En traumatisk hjerneskade kan variere i sværhedsgrad afhængigt af traumets styrke og påvirkning af hjernevævet. Sværhedsgraden af et hovedtraume varierer fra lette hjernerystelser med spontan helbredelse til moderate og svære hovedtraumer, der ofte ses med varige neurologiske, psykologiske og fysiske følger, så som adfærdsforstyrrelser herunder rastløshed og sænket stemningsleje. Kognitive funktionsnedsættelse som koncentrations- og hukommelsesvanskeligheder samt påvirket evne til planlægning- og overblik. Fysisk kan der ses spasticitet og bevægeforstyrrelser i muskler.

    Pårørende vil ofte handle krisepræget i den første tid efter en ulykke med et hovedtraume og i den tidlige fase af en alvorlig ulykke handler det i første gang om overlevelse og dernæst bliver den pårørende mere opmærksom på eventuelle funktionstab og adfærdsændringer som tiden går og patienten stabiliseres.

    Pårørendepsykologerne har deltaget i et online webinar for pårørende og ulykkesramte i Ulykkespatientforeningen, som du kan tilgå her.

Vores tilgang

Compassionsfokuseret terapi

At være pårørende til en person med hjerneskade kan være en udfordrende og kompleks rejse. Terapi er en ressource, der ikke kun kan støtte den direkte berørte, men også give uvurderlig hjælp og støtte til pårørende. Læs mere om de potentielle fordele ved terapi for pårørende.

Vores priser

Vores priser

Det muligt at få tilskud via Sygeforsikringen Danmark til dine samtaler. Nogle sundhedsforsikringer dækker også psykologsamtale, tal med dit forsikringsselskab om, hvorvidt du er dækket.

Du er velkommen til at kontakte os for at høre, hvordan vi bedst kan hjælpe dig

Mia & Zarah