Pårørende til misbrug

At være pårørende til et menneske der kæmper med misbrug, er for mange usansynligt opslidende. Særligt partnere, børne og voksne børn kæmper ofte med at få placeret sig i relationen, så det er mindst belastende. Man kan komme i tvivl om sit eget ansvar og hvor meget man bør engagere sig. Mange mærker den samfundsmæssige berøringsangst som misbrug er omgivet, hvilket kan gøre pårørendelivet ensomt.

Misbrug

Den følelsesmæssig belastning

At være pårørende til et menneske, der kæmper med, eller har haft et misbrug, er usansynligt hårdt. Der kan være stor forskel på den måde du er belastet på alt efter om du er vokset op med en forælder, der har eller havde et misbrug, en voksen søskende der har et misbrug; eller om du er partner til et menneske, der har et misbrug. Men for de fleste, vil der være mange følelser, som kan være svære at hitte rede i, både rettet mod en selv og mod den ramte. Mange kæmper bl.a. med:

  • Tvivlen på sig selv og egen dømmekraft ift. misbruget

  • At bevæge sig på listefødder omkring den misbrugende

  • Usikkerhed om eget ansvar for om den misbrugende får et tilbagefald

  • Bekymringen over “Hvad kommer jeg hjem til?”

  • Oplevelsen af behov for at skjule misbruget for omverdenen og skam over misbruget

“For de fleste, vil der være mange følelser, både rettet mod en selv og mod den ramte, som kan være svære at hitte rede i”

Voksent barn af misbrug

Misbrug

Det er aldrig for sent at forholde sig til at være vokset op i et hjem med misbrugsproblematikker.  Mange indser først senere i livet HVOR store konsekvenser misbrug hos omsorgspersoner i barndommen har haft. Flere indser først omfanget den dag de selv skal være forælder.

Såfremt du er vokset op med en omsorgsperson, der havde et misbrug, kender du nok også

  • Usikkerhed på, om du er god nok eller værdig at elske

  • Mange bekymringer og worst-case-tænkning

  • Udfordringer ved at være helt dig selv i nære relationer

  • Det kan være svært at mærke dig selv, din egen krop og egne grænser

  • At være en ”peoplepleaser”

  • Frygt for konflikter og at det kan være svært at sige nej

  • Tendens til stress, angst og/eller depression

    Disse er alle symptomer kan komme som senfølger af at være vokset op i et miljø præget af misbrug. Mange kommer til at tro, det er en del af deres personlighed eller en særlig sårbarhed de bare har. Men for de fleste er der tale om senfølger, som i større eller mindre grad kan behandles eller mindskes.

Zarah Vedel Høst


Du er velkommen hos Zarah, uanset hvor gammel du er; om din forælder misbrugte stoffer eller alkohol; om misbruget er stoppet for længe siden;  om du er i tvivl om misbruget var eller er “slemt nok”; om du tænker, der er andre der har oplevet meget værre end dig; eller noget helt helt andet.

Viden

Lidt om Misbrug

Når forbrug af illegale stoffer, medicin eller alkohol giver helbredsmæssige problemer eller problemer i hverdagen, har man et misbrug. Der findes forskellige typer af misbrug, der kan have stor betydning for oplevelsen af at være pårørende. Læs mere om misbrug på Psykiatrifonden. Uanset hvad din problemstilling er, kan vi hjælpe dig hos Pårørendepsykologerne.

Vores tilgang

Compassionsfokuseret terapi

At være pårørende til en person med misbrug kan være en udfordrende og kompleks rejse. Terapi er en ressource, der ikke kun kan støtte den direkte berørte, men også give uvurderlig hjælp og støtte til pårørende. Her er nogle af de potentielle fordele ved terapi for pårørende til en spiseforstyrrelse.

Vores priser

Vores priser

Det muligt at få tilskud via Sygeforsikringen Danmark til dine samtaler. Nogle sundhedsforsikringer dækker også psykologsamtale, tal med dit forsikringsselskab om, hvorvidt du er dækket.

Du er velkommen til at kontakte os for at se hvordan vi bedst kan hjælpe dig

Mia & Zarah