Om dig
Pårørendesituationer
Som pårørende bliver du også ramt. Vi kalder det at være sekundært ramt. Mange pårørende genkender at være ramt af ensomhedsfølelse, udmattelse, dårlig samvittighed, bekymringer og sorgfuldhed.
Vi har uddybet en række specifikke pårørendesituationer, som måske kan spejle dine oplevelser. Du er altid meget velkommen til at kontakte os for at høre, om vi også kan hjælpe dig, hvis du ikke finder din pårørendesituation herunder.
-
Pårørende til person med hjerneskade
Som pårørende kan det være svært at bede om støtte til sig selv, når en hjerneskade rammer vores nære. Ofte hører vi pårørende sige: ”Jamen, det er jo ikke mig, der er syg” Men du bliver også ramt, når dine nære rammes.
-
Pårørende til psykisk sygdom
Der er aldrig to ens forløb, som pårørende til personer med psykisk lidelse. For nogle vendes der pludselig op og ned på livet som du kendte det, og du skal lære at manøvrere i det nye, som påvirker din kære. For andre er det at være pårørende til en med psykisk lidelse et langt sejt træk, som med tiden kan blive FOR sejt.
-
For dig, der har mistet
At føle sorg er ikke en sygdom – det er en naturlig proces. Men du kan have gavn af psykologsamtaler, hvis du har behov for støtte til, hvordan du bevarer balancen mellem at være i sorg og fortsat se fremad.
-
Pårørende til spiseforstyrrelse
At være pårørende til et menneske, der kæmper med en spiseforstyrrelse, er for mange følelsesmæssigt slidsomt. Særligt spiseforstyrrelserne er karakteriseret ved en svær ambivalens hos den ramte omkring behandlingen. Hvilket fører til følelse af frustration, magtesløshed og vrede hos både syge og pårørende.
-
Pårørende til demens
Demens kaldes de pårørendes sygdom, og ikke uden grund! Sygdommens karakter påvirker i høj grad de nærmeste, som er vidne til et menneske forsvinden ind i demensen. Der skal ofte træffes vanskelige beslutninger og siges ”farvel” før tid. Som pårørende har mange brug for støtte i denne proces.
-
Pårørende til misbrug
At være pårørende, til et menneske, der kæmper med misbrug er for mange usansynligt opslidende. Særligt partnere, børne og voksne børn kæmper ofte med at få placeret sig i relationen, så det er mindst belastende. Man kan komme i tvivl om sit eget ansvar og hvor meget man bør engagere sig.
-
Pårørende til hjernesygdom
Pårørende til personer med hjernesygdomme lever i stor uvished om sygdommens udvikling, og hvordan det påvirker familien og eget følelsesliv. Livets eksistentielle spørgsmål om liv og død kommer til at fylde på en hel ny måde.
-
Pårørende til fysisk sygdom
Som pårørende kan man hurtigt blive ramt af livets uforudsigeligheder, når sygdom, så som cancer eller hjerte-kar-lidelser, pludselig slår ned i ens familie. Mange sygdomme kommer som en tyv i natten uden videre forvarsler, men ændrer omgående livsbanen markant for den ramte såvel den pårørende.
-
Jeg er ikke pårørende…
Du er velkommen, også selv om du ikke er pårørende.
Vi hjælper gerne med andre problemstillinger
Hos os er alle velkomne
Om os
Pårørendepsykologerne består af psykologerne Mia Forsling og Zarah Høst. Vores praksis er baseret på solidt fagligt indhold og specifik viden om at være pårørende og dermed være sekundært ramt. Gennem dialog og nysgerrighed hjælper vi pårørende til at leve livet godt, finde balance og trives på trods.