Yoga der balancerer nervesystemet

Vi er glade for at kunne introducere noget nyt hos Pårørendepsykologerne! For det seneste halve år har Zarah brugt adskillige weekender i det smukke Snekkersten og taget en uddannelse som certificeret traumeorieteret yogalærer. Fra marts 2024 tilbydet vi Traumeorienteret yoga (TOY).

Længe har vi i vores samtaler haft fokus på, hvordan vores krop spiller ind i psyken og velbefindende. Men altid i en top-down-proces, startende i samtalen – og i hovedet. Nu tilbyde vi også terapi den modsatte vej – bottom up: Signaler fra kroppen, der (måske) kan blive til sprog. Traumeorienteret yoga (TOY) er en bevægelsesbaseret kropsterapi, der hos Pårørendepsykologerne udbydes som et forløb med fokus på at afhjælpe angst, stress og forskellige typer af traumetilstande. Traumeorienteret yoga er en kropsterapeutisk behandling, der er rammesat inden for yogaens former. Men i praksis minder det for mange mere om en slags bevægende meditation.

Men at være pårørende er da ikke traumatiserende!

“Men at være pårørende er da ikke traumatiserende, nødvendigvis” tænker du måske…. Og ja, du har helt ret. At være pårørende er hverken en sygdom eller et traume. Men at være pårørende er for mange en belastende og opslidende situation. Mange bliver selv ramt af stress, angst, er svært belastet af praktiske opgaver og bekymringer. Derfor oplever vi at det går så fint i tråd med vores andet arbejde med pårørende at udbyde bevægelsesbaseret kropsterapi, der netop adresserer dette.

 

Bevægende yoga er for alle

TOY er for dig, der har oplevelsen af at være afskåret fra din krop

TOY er hjælpsomt, hvis din primære strategi i livet er at ”regne den ud”

TOY er for dig, der har svært ved at mærke, hvad du føler

TOY er for dig, der har svært ved at mærke din egen krop

TOY er for dig, hvis du har komplekse traumer

TOY er for dig, der har eller har haft stress

TOY er for dig, der har prøvet samtaleterapi, men aldrig rigtig kom helt i dybden

 

Et afprøvet bevægelsessystem

Traumeorienteret yoga (TOY) er et kropsterapeutisk meget enkelt og afprøvet bevægelsessystem udviklet af psykiateren Bessel Van der Kolk sammen med David Emerson. TOY er en kropsterapiform, der er udviklet til behandling af komplekse traumer samt PTSD. Metoden er udviklet over mange år i en forskningsbaseret tilgang. Dvs. at det er videnskabeligt bevist at TOY har en effekt på særligt komplekse traumer og PTSD. Metoden har ydermere dokumenteret effekt i forhold til stress og angsttilstande. Men du behøver ikke at have nogen af disse diagnoser, for at have gavn at TOY.

Det som tidligere deltagere beskriver at få ud af et TOY forløb er

Følelsen af at være mere tryg i sin egen krop

Mere ro og indre stabilitet

Følelsen af større overblik over egne behov

Mod til at træffe de rigtige beslutninger for dem selv

Følelse af at være mere balanceret

 

Alle er velkomne og alle kan deltage

Alle bevægelser i en TOY-session er nemme og man er velkommen og direkte inviteret til at springe over, hvis der er bevægelser, man ikke har lyst til. Man skal heller ikke være dygtig. Fokus er sansning indad, at du bliver mere opmærksom på din krops sansning af sig selv – også kaldet interoception. Dette er en evne vi alle har, men som i større eller mindre grad kan være trænet. Van der Kolk og Emmersons forskning har vist, at mennesker, der har lidt fysisk eller psykisk overlast på en måde, der er blevet traumatisk, netop har gavn af at øve ved interoception. At være med i et TOY-forløb kræver ingen forkundskab til yoga – og intet særligt tøj. Blot et ønske om at finde mere fred og tryghed i din egen krop.

 
 

Mød Zarah

Din underviser

Yoga-holdet bliver guidet af Zarah, der er certificeret TOY-underviser. Hvis du vil vide mere eller er du i tvivl om, hvorvidt TOY er noget for dig, så er du altid velkommen til at kontakte os

 

 

Om Pårørendepsykologerne

Pårørendepsykologerne består af psykologerne Mia Forsling og Zarah Høst, der hver især har hjertet for særligt at arbejde med pårørende og de udfordringer livet bringer dig som sekundært ramt. Hos Pårørendepsykologerne arbejder vi med de tanker og problemstillinger som fylder særligt meget hos pårørende og efterladte. Vi skaber frirum, hvor der er fokus på at styrke dig i at leve livet godt – på trods af dine udfordrende livsvilkår.

 

Læs videre på Pårørendepsykologernes blog

Forrige
Forrige

Boganmeldelse: Hjerteminder — Når Børn savner.

Næste
Næste

Julens knap så hyggelige slagside for pårørende