Pårørendepodcast – Pårørende til personer med psykisk lidelse

 
 

Vi er vilde med podcast! Det er muligt at lytte til dem på farten – i bilen, i toget, på gåturen eller mens du tager opvasken, eller mens du bare lukker øjnene et øjeblik.

Vi følger selv med i en del podcastserier, der berør det, at være pårørende. For der er så meget guld at hente, både i form af beretninger fra pårørende om pårørendelivets dilemmaer, kampe og muligheder, og fra fagpersoner, der deler ud af viden og råd.

Derfor har vi besluttet at lave en lille oversigt, over de podcasts, som vi synes bringer brugbare og velformidlede perspektiver på pårørendetilværelsen. Da vi gav os i kast med opgaven, stod det pludselig klart, at der faktisk findes virkelig, virkelig mange podcast –  egentlig for mange til, at det kunne formidles overskueligt i ét indlæg. Og på den måde blev det til ikke mindre en lille række af blogindlæg.

Og fortvivl nu ikke, hvis du hører du til dem, der ikke er kommet i gang med det der med de podcast, måske fordi det er svært at overskue at give sig i kast med noget nyt.

Så vil vi anbefale dig at kigge HER hos Ældresagen, hvor der er en ganske simpel guide til, hvordan nemt du kommer i gang.

Pårørende til et menneske ramt at psykisk sygdom

Dette er altså det første indlæg i en lille føljeton, hvor vi først kaster blikket på podcasts, der berør dét at være pårørende til et menneske, der kæmper med psykisk sygdom.

Som pårørende til psykisk sygdom, bliver pårørenderollen ofte en livslang følgesvend. For mange psykiske lidelser er kroniske – men ikke statiske – der kan være gode tider, og mindre gode perioder. Og det smitter af på pårørenderollen. Vi oplever, at mange af de pårørende til personer med psykisk sygdom vi taler med, føler sig alene i at skulle følges med denne ufrivillige følgesvend. Og der kan podcastene altså noget…

Vi har listet de forskellige podcast i en tilfældig rækkefølge, med vores beskrivelse af podcastserien, og hvorfor vi finder at den bidrager med et vedkommende perspektiv.

 
 

Jeg er også Pårørende

Jeg er også pårørende  er en serie om at være pårørende til en psykisk syg forælder – men også om det universelle, der kan ligge i dét “at være pårørende”. Podcastens fortæller og bagkvinde, Sofie Espe, taler med andre pårørende og fagpersoner, om pårørenderollen og mange de mange aspekter heraf.

Vi er vilde med Sofies podcast, da hun er en dygtig formidler og formår at bringe perspektiver på en måde, der ofte bevæger episoderne til et mere eksistentielt niveau – så det er relaterbart for de fleste, uanset hvem man er pårørende til, eller hvordan. Podcasten har nu kørt i flere sæsoner. Det betyder, at der er mange gode episoder at vælge imellem. Bl.a. er der episode #14 og #15 hvor du kan høre Pårørendepsykologerne fortælle om den ufrivillige opdagelsesrejse og de ”forbudte” følelser pårørende kan opleve at have. I seriens første to episoder, fortæller Sofie om sin egen historie om at blive – og være pårørende til en psykisk syg mor, og det kan være en fordel at lytte til disse to, da hun løbende referer til sin egen historie og udvikling som pårørende.

Vi anbefaler ”Jeg er også Pårørende”, fordi podcasten bevæger sig ud over det anekdotiske niveau og bringer velovervejede, og veldoserede gode råd om egenomsorg og håndtering af pårørenderollen på en ikke-dømmende og inspirerende måde.

Ud over podcasten har ”Jer er også Pårørende” en levende Instagramprofil, hvor du finder indhold, der relaterer sig til podcastens indhold, men også glimt af Sofies pårørendehverdag.

Du finder bl.a. “Jeg er også Pårørende” HER eller på din foretrukne platform

 
 

Sygt romantisk

Sygt Romantisk skriver selv at de laver “en podcast om kærlighed og psykisk sygdom – om at stå der midt i orkanens øje og holde fast om hinanden”.

Som titlen hentyder til, handler podcasten om det at være i et forhold, hvor den ene part har en psykisk lidelse. Podcasten laves af Anna Kim, der er pårørende til sin kæreste, der lider af angst og Mille, der selv har kæmpet med psykisk sygdom, med sin kæreste ved sin side. Og dette er det fine ved denne podcast, at vi får perspektivet fra begge sider af forholdet, både den ramte og den pårørende, når der er psykiske sygdom med i ligningen. Podcasten har indtil nu kun tre episoder, men til gengæld er de gode.

Sygt Romantisk har også en aktiv Instagramprofil, hvor Anna og Mille også bl.a. beretter om deres foredragsaktiviteter og giver drys med gode, velmente råd til dig, der er i et forhold, hvor der er psykisk sygdom. Du finder bl.a. Sygt Romantisk HER eller på din foretrukne platform.

 
 

Psykinfo – hvordan hjælper jeg bedst?

Psykinfo, der  er produceret af Region Hovedstadens Psykiatri, har lavet en fin lille episode med Psykiatrisygeplejerske, og rådgiver i PsykInfo, Katinka Bonde Lind hvor hun fortæller om gode (og dårlige) strategier til at kommunikere og hjælpe den, man er pårørende til. På den korte tid afsnittet varer, berettes præcist og konkret om strategier og hjælp til at slippe tendensen til ”fikseadfærd” som pårørende. Du finder bl.a. episoden HER eller på din foretrukne platform

 
 

Bedre Psykiatri

Organisationen Bedre Psykiatri har lavet en podcastserie på fem episoder for pårørende. Her er der råd og vejledning at hente til, hvordan du som pårørende bliver inddraget i den syges behandling, hvordan du holder fast i dit arbejde, får bedre hjælp i kommunen, osv.

Podcasten har et perspektiv, der rettes mod de mere praktiske og strukturelle aspekter af pårørenderollen, og ikke så meget de følelsesmæssige aspekter. Men vi ved, hvor fundamentalt det er i pårørendes liv at kommunikation og logistik fungerer om den syge, og vi synes Bedre Psykiatri’s podcast er et godt bud på et sted at hente konkrete råd i den henseende. Du finder podcastene HER.

Og så lidt ekstra

Ud over de podcast vi har nævnt her, findes der adskillige podcastserier, der overordnet omhandler andre problematikker end lige dét at være pårørende, men som har gode enkeltepisoder. Prøv blot at lave en søgning på ”pårørende” i den platform du bruger til at afspille dine podcast i, og se det overflødighedshorn, der dukker op af interessante episoder. Men vi vil dog fremhæve enkelte her.

 

Psykologen i øret er psykolog Birgitte Sølvsteins podcast om stress. Episoden vi her vil henvise til hedder ”Hvad skal du gøre hvis du er pårørende til en stressramt”, og den beskriver velovervejet og respektfuldt retningsangivende, hvordan som pårørende på gode måder kan håndtere livet med en stressramt.

– Og, så fortjener podcastserien derudover at blive nævnt her, da er det også værd at give Birgittes andre episoder et lyt (og der er mange gode at vælge imellem), hvis du som pårørende også selv mærker stressen puste dig i nakken. Du finder bl.a. podcasten HER eller på din foretrukne platform.

 

Brinkmans Briks fra DR har også lavet en enkeltepisode om det, at være pårørende, hvor psykologerne Bo Snedker Boman, og Kim Bonnesen, gæster Svend Brinkmann.

Episoden omhandler det at være pårørende til mennesker med psykisk sygdom, og samtalen mellem de tre psykologer berør også det at være pårørende på et samfundsmæssigt og socialpsykologisk niveau, hvis du trænger til at løfte blikket fra de anekdotiske og fortællingsnære beretninger om pårørendelivet. Du finder podcasten HER eller på din foretrukne platform.

Hvis du kender til en vedrørende podcast, som vi ikke berør her, så skriv endelig til os enten på mail eller her i kommentarfeltet med din anbefaling. Vi elsker at blive gjort opmærksom på nye kilder til viden.

Vi ønsker dig god lytning

 

 

Om Pårørendepsykologerne

Vi hjælper dig gerne, hvis du kæmper med at finde balancen som pårørende til psykisk sygdom. Pårørendepsykologerne består af psykologerne Mia Forsling og Zarah Høst, der hver især har hjertet for særligt at arbejde med pårørende og de udfordringer livet bringer dig som sekundært ramt.

 
 
Forrige
Forrige

Pårørendepodcast – at være pårørende til misbrug

Næste
Næste

Transfervindue: Den lille bog om det store emne