Pårørendepodcast – at være pårørende til misbrug

 
 

Podcast kan noget helt særligt. Det er en nem og tilgængelig måde at blive klogere på et emne, når man er på farten, mens man tager opvasken eller laver noget helt tredje. Og der findes så mange gode podcasts derude.

Særligt, når det drejer sig om emner, hvor man som pårørende kan føle sig alene, kan en god podcast føre andre pårørendes stemmer hjem i vores stue. En veldrejet podcast kan hjælpe os med at mærke, at vi ikke er alene eller forkerte med det vi føler og kæmper med. Særligt, når vi taler om dét at være pårørende til et menneske med misbrug tæt inde på livet, oplever mange at både den ramtes og de pårørendes følelser og oplevede belastning er forbundet med tabu og berøringsangst.

 
Det, der slog mig mest, var i hvor høj grad mange unge følte skam over oplevelsen af selv ikke at været lykkedes med “at blive normal
 

Jeg har i fire år arbejdet som psykolog i organisationen TUBA, hvor unge fra hjem med misbrugsproblematikker kan få gratis terapi og rådgivning. I disse år var dét, der slog mig mest, i hvor høj grad mange unge følte skam. Skam over at komme fra et dysfunktionelt hjem. Skam over sine forældre. Skam over følelsen af selv ikke at været ”lykkedes med at blive normal”, fordi hjemmets dysfunktionelle mønstre fulgte med, når de flyttede hjemmefra.

Lige præcis derfor, er det så vigtigt at høre andres historie som pårørende til et menneske med misbrugsproblematikker. Så vi kan opleve, at vi ikke er de eneste, der har de helt naturlige og menneskelige reaktioner, der kommer, hos pårørende. Uanset om man er pårørende til sin forælder, sin søskende, sin partner eller noget helt fjerde.

Derfor har jeg her samlet en lille udpluk af de podcasts, som jeg har erfaret kan hjælpe til at give et venligere blik på en selv og egne reaktioner som pårørende. Som giver indblik og udsyn.

Jeg håber du vil nyde de timers lytning, der ligger foran dig, med berigende og bevægende indhold.

Hvis du synes, at der mangler en podcast i samlingen, så bliver vi hos Pårørendepsykologerne altid glade for at få gode ideer og inspiration til at få vores kendskab udvidet.

 
 

Tømmertanker

Tømmertanker er Tubanu’s podcast om at være ung, og have oplevet at vigte voksne i barndommen har været påvirket at rusmidler – eller har været fraværende pga. samme. Serien handler om senfølgerne man kan bakse med, som dét, nogle kalder at være ”et voksen barn” af et hjem med misbrugsproblematikker.

I podcasten inviteres både unge ”voksne børn” ind, og flere af TUBAs dygtige terapeuter interviewes om temaer, der ofte berør unge, der kommer i tuba. Bl.a. kan du høre om hvilke roller man som barn i en misbrugsramt familie ofte kommer til at indtage, og hvordan disse roller kan følge os senere i livet. Eller om, hvordan en opvækst i et hjem præget af misbrug har have betydning for, hvordan vi senere i livet indgår i nære relationer på måder, der i længden kan blive følelsesmæssigt opslidende. Podcasten er veltilrettelagt og ud over at temaerne er vedkommende og interessante, er der også velkommen afveksling i de mange stemmer vi møder i de forskellige episoder.

Du kan læse mere om Tubanu og lytte til podcasten her

 
 

En rødvinsplettet barndom

Børn, hvis forældre drikker for meget, slås ofte som voksne, med at få deres eget liv til at fungere. Som 32-årig beslutter Katrine, at hun ikke længere vil holde på familiens hemmelighed: at mor drikker og har drukket for meget. Også da Katrine var barn. Podcastserien er en hudløst ærlig, personlig og bevægende fortælling og at finde sine egne ben, og finde vejen videre efter en opvækst med alt for meget alkohol. Serien har 4 episoder, og de er alle utroligt nemme at lytte til, fordi de er så godt lavet, men samtidig rigtig svære at lytte til fordi de er så bevægende.

Du kan lytte til podcasten her

Katrine har ud over podcasten også udgivet bogen “Flaskebarn”, hvor hun i rene og sigende stregtegninger illustrerer hverdagssituationer, dilemmaer og store følelser forbundet med at være barn af et menneske, der lider af alkoholmisbrug. Hvis du endu ikke har læst Flaskebarn, har den hermed vores varmeste anbefaling.

 
 

Vi er alle pårørende

I Podcastserien ”Vi er alle pårørende” taler værten Rikke Struve med pårørende, på tværs af diagnoser. Ind til videre er der to afsnit af podcastserien, der er har stor relevans for pårørende at personer med misbrugsproblematikker.

At være forælder til et barn med misbrug tæt på livet

I episode #4 taler Rikke med Anja, hvis søn tidligt udviklede et misbrug. Anja fortæller ærligt om mor-skam, uvished og kampen for at få hjælp til sin søn. Det er en stærk episode med et portræt af en kvinde, der er gået langt for at hjælpe sin søn og som i dag bruger sin viden til også at hjælpe andre pårørende til misbrug.

At være søskende til en person med misbrug tæt på livet

I episode #11 taler Rikke med Anne, hvis voksnes bror har et svingende alkoholmisbrug og med Zarah fra Pårørendepsykologerne. I episoden taler vi med udgangspunkt i Annes historie om at finde sine grænser, vrede, hvordan familiemedlemmer kan hjælpe og løfte hinanden som pårørende og om at bryde tabuer. Du kan finde podcasten her.

Vil du vide mere?

Pårørendepsykologerne har også indlæg om podcasts, der omhandler dét at være pårørende til en person berørt af psykisk sygdom – er du nysgerrig på det, så kan du læse det her.

Tak fordi du læste med.

 

 

Om Pårørendepsykologerne

Er du pårørende til et menneske berørt af misbrug, og har du brug for hjælp? Zarah fra pårørendepsykologerne har mange års erfaring i at hjælpe pårørende til misbrug.

Du kan læse mere om at du booke en tid til samtale hos Zarah fra Pårørendepsykologerne.

 
 

Læs videre på Pårørendepsykologernes blog

Forrige
Forrige

Mærker du ensomhed som pårørende?

Næste
Næste

Pårørendepodcast – Pårørende til personer med psykisk lidelse