Traumeorienteret yoga forløb

Hos Pårørendepsykologerne tilbyder vi et forløb for kvinder i kropsterapeutisk yoga. Det foregår i en fast gruppe i et yogastudie på Østerbro i København. Vi har fokus på at afhjælpe angst, stress og forskellige typer af traumetilstande. Metoden er en bevægelsesbaseret kropsterapi, helt uden berøring fra behandlerens side. Traumeorienteret yoga er en kropsterapeutisk behandling, der er rammesat inden for yogaens former, der i praksis minder om en slags bevægende meditation, en række guidede bevægelser, der hjælper til at du bliver opmærksom på din krops signaler på en ny måde. 

Nyt hold starter 4. September 2024

|

Nyt hold starter 4. September 2024 |

Hvem er kropsterapeutisk yoga godt for?

Om dig

Traumeorienteret yoga (TOY) kan være gavnligt for dig, hvis du genkender en eller flere af disse følelser

  • Du har oplevelsen af at være afskåret fra din krop

  • Din primære strategi i livet er “at bruge hovedet”

  • Du har svært ved at mærke hvad du føler

  • Du har svært ved at mærke egen krop — eller mærker den for meget

  • Du har komplekse traumer

  • Du har eller har haft stress og/eller angst

  • Du har prøvet samtaleterapi, men kom aldrig rigtig helt i dybden.

TOY er udviklet som et supplement til samtaleterapi, men kan også stå alene. Hvis du går i samtaleterapi, kan du med fordel inddrage dine oplevelser fra TOY-sessionerne i dine samtaler med din terapeut.

Forløb hos Pårørendepsykologerne


Opstart: 4. September 2024, afsluttes i december 2024

Tid: onsdage kl. 15.00-16.15

Sted: Yogastudiet “Salig” på Østerbro. Masnedøgade 20, 2. sal, 2100 , København Ø

Deltagere: 12 kvinder. 

Påklædning: Det anbefales at have behageligt tøj på, som du kan bevæge dig i. Der er ingen krav om særligt yogatøj.

Bevægelser: Hver session er opdelt i fire sektioner: Siddende former på stol, stående former, siddende former på gulvet, liggende former på gulvet

Medbring: Der er det udstyr, som du har brug for på stedet. Måske en vandflaske og egen yogamåtte, hvis du hellere vil bruge den, end dem der er til rådighed.  

Pris: 3000 kr. for hele forløbet dvs. i alt 15 timer.

  • Jeg har i forløbet lært at mærke efter mine behov og lytte til kroppen

    Marlene, 24 år

  • Jeg kan mærke min krop mere. Der er kommet meget mere opmærksomhed på forskellige følelser i min krop.

    Maria, 31 år

  • Tænk at så enkle bevægelser kan skabe så stor forandring.

    Marie, 38 år

  • Jeg har fået forståelse for af at min krop er anker for mine følelser, at min krop fortæller mig ting hele tiden

    Minna, 27 år

Zarah Vedel Høst


TOY-holdet bliver guidet af Zarah, der er certificeret TOY-underviser.

Tilbud

Hvad er Traumeorienteret yoga?

Traumeorienteret yoga (TOY) er et bevægelsessystem, der er en enkelt og evidensbaseret kropsterapi udviklet af psykiateren Bessel Van der Kolk og David Emerson. TOY er en kropsterapiform, der er udviklet til behandling af traumer, komplekse traumer samt PTSD. Metoden er udviklet over mange år i en forskningsbaseret tilgang. På den måde det er videnskabeligt bevist at TOY har en signifikant effekt på særligt komplekse traumer og PTSD. Metoden har ydermere dokumenteret effekt i forhold til stress og angsttilstande. Men du behøver ikke at have nogen af disse diagnoser, for at have gavn at TOY.

Forløbet hos Pårørendepsykologerne tager afsæt i yoga relaterede former og bevægelser, hvorved vi over tid kan forløse nogle af de psykiske overbelastninger som bosætter sig i vores krop. I TOY arbejder vi blidt under guidning, ind i de dybere lag i nervesystemet. Vi laver bevægelser, der for nogen er kendte yogaformer, i en lille gruppe, men opmærksomheden har man indad mod sig selv.

“ Traumeorienteret yoga arbejder med temaer, som forskningen og erfaringen viser er gavnligt for mennesker med et nervesystem aktiveret af angst, stress eller traumer”

Traumeforskning med Bessel van der Kolk

I denne video giver Bessel van der Kolk deler indsigt i, hvorfor det giver mening at behandle traumer med yoga. Den anerkendte ekspert inden for traumeforskning fortæller vigtigheden af at integrere bevægelse, som yoga, i behandlingen af traumer.

Video

Deltagere, der tidligere har været gennem forløbet, har mærket at det giver en øget opmærksomhed indad i sansesystemet; at de har fået mere kontrol og kontakt indad, samt mere fornemmelse af selv at kunne have indflydelse på indre tilstande. Sagt med andre ord, mindre følelse af at blive “overtaget” eller overvældet af følelser og kropsligt ubehag og en mere tryg fornemmelse af at være i egen krop. 

Tilbud

Hvad vi arbejder med i en session

Overordnet arbejder TOY med temaer, som forskningen og erfaringen viser er gavnligt for mennesker med et nervesystem aktiveret af angst, stress eller traumer. Efter en TOY-session vil du blive opfordret til at reflekterer over din oplevelse. Efter reflektionen er du velkommen til at forlade lokalet og tage hjem, men du er også velkommen til at blive og dele din oplevelse – men kun hvis du vil.

Om dig

Alle er velkomne og alle kan deltage

Alle bevægelser i TOY er nemme og man er velkommen, ja faktisk direkte inviteret til at springe former over, hvis der er bevægelser, man ikke har lyst til. Man skal heller ikke være dygtig, og vi skal ikke stå på hovedet. Fokus er sansning indad, at du bliver mere opmærksom på din krops sansning af sig selv – også kaldet interoception. Bessel Van der Kolks forskning har vist, at mennesker, der har lidt fysisk eller psykisk overlast på en måde, der er blevet traumatisk, netop har gavn af at øve ved interoception, at træffe valg samt at praktisere at være i nuet.

Interoception

Interoception er kroppens egen sansning af sig selv. Balanceret interoception handler om at kunne registrere en kropsforandring via en kropssansning, og dernæst at vide, hvad denne kropsregistrering betyder. Altså at kunne mærke sin krop, og vide hvad det man mærker betyder. Evnen til interoception har vi alle, men det er individuelt i hvor høj grad evnen er trænet. I et belastet nervesystem, som når man har stress eller traumer, bliver mange kropslige sansninger enten overhørt – eller overvurderet i betydning.

Træffe valg

Mange mennesker, der kæmper med et overbelastet nervesystem føler sig fanget.

Fanget situationer, i deres egen krop, i tanker eller meget andet. I TOY træner vi at træffe valg på baggrund af det kropslige sansninger vi registrerer undervejs. Og derefter øve, hvordan vi handler på de valg, vi har truffet.

Nærvær

At arbejde med interoception kræver en tilstedeværelse i nuet – i kroppen som den er lige nu, og ikke som det var engang eller som vi frygter det kan blive.

TOY træner således også evnen til nærvær, og for en stund ikke beskæftige sig med bekymringer eller tanker forbundet med fortidens traumer eller fremtidens bekymringer.

Bloggen

Mere om traumeorienteret yoga

Du er velkommen til at kontakte os for at høre om et forløb der passer dig.

Mia & Zarah