At være pårørende til et menneske, der kæmper med, eller har haft et misbrug, er usansynligt hårdt. Der kan være stor forskel på den følelsesmæssige belastnings karakter om du er vokset op med en forælder, der har eller havde et misbrug, en voksen søskende der har et misbrug; eller om du er partner til et menneske, der har et misbrug. Men for de fleste, vil der være mange følelser, både rettet mod en selv og mod dem ramte, som kan være svære at hitte rede i. Mange kæmper bl.a. med:
- Tvivlen på sig selv og egen dømmekraft ift. misbruget
- At bevæge sig på listefødder omkring den misbrugende
- Usikkerhed om eget ansvar for om den misbrugende får et udfald
- Bekymringen over “hvad kommer jeg hjem til”
- Oplevelsen af behov for at skjule misbruget for omverdenen og skam over misbruget
Vil du vide lidt mere?
Tag evt et kig på vores blogindlæg om at være pårørende til en menneske, der kæmper med misbrug her . Det henviser bl.a. til podcasten “Vi er alle pårørende”, hvor Zarah fra Pårørendepsykologerne taler med en pårørende til en bror, der har et alkoholmisbrug.

Voksen barn af misbruger
Såfremt du er vokset op med en forælder med et misbrug, kender du nok også
- Usikkerhed på, om du er god nok eller elskværdig
- Mange bekymringer og worst-case-tænkning
- udfordringer ved helt dig selv i nære relationer
- Det kan være svært at mærke dig selv, din egen krop og egne grænser
- At det kan være svært at sige nej
- Frygt for konflikter
- Tendens til stress, angst og/eller depression
Disse er alle symptomer, der kan komme som senfølger af at være vokset op i et miljø præget af misbrug. Mange kommer til at tro, det er en del af deres personlighed eller en særlig sårbarhed de bare har. Men for mange er der tale om senfølger, som i større eller mindre grad kan behandles eller mindskes.
Zarah har i en årrække arbejdet i TUBA, en organisation, hvor unge, der er vokset op i hjem med misbrugsproblematikker, kan få gratis hjælp. Derfor har de “voksne børn” en særlig plads i hendes hjerte.
Du er også velkommen
Du er velkommen hos Zarah, uanset hvor gammel du er; om din forælder misbrugte stoffer eller alkohol; om misbruget er stoppet for længe siden; om du er i tvivl om misbruget var eller er “slemt nok”; om du tænker, der er andre der har oplevet meget værre end dig; eller noget helt helt andet.