
Som pårørende er det en vanskelig situation, når ens barn, partner, søskende eller ven kæmper med en spiseforstyrrelse. Det kan være svært at vide, hvordan man hjælper og støtter på bedst mulige måde. Ind i mellem kan det være svært overhovedet at forstå. Og det kan være svært ikke at blive vred.
At være pårørende til spiseforstyrrelser er ofte en langvarig og slidsom proces. Det er hårdt arbejde at se et menneske, der står en nær at kæmpe med en spiseforstyrrelse eller forstyrret spisning, om det så er tvangsoverspisning (BED), bulimi, ortorexi, anoreksi eller andet. Og det kan være mindst lige så opslidende at skulle stå ved siden af og evt støtte i spisesituationer.
Mange pårørende rammes også af sorg. Sorg over det liv man havde forestillet sig, det håb man havde haft for fremtiden med et menneske, som i stedet udviklede en spiseforstyrrelse.
Du må også gerne få hjælp som pårørende til spiseforstyrrelse
Mange pårørende ser tilbage efter endt behandlingsforløb for spiseforstyrrelse og erkender hvor hårdt det også var for dem selv. Men vi kan komme til at glemme det, pga. spiseforstyrrelsernes ind i mellem akutte karakter. Men du må også gerne få hjælp som pårørende i processen. Faktisk er det bedre, både for dig, og for den syge, hvis du gør.
Zarah fra Pårørendepsykologerne har deltaget i podcasten “Du burde ingen ting” der berør aspekter af at være pårørende til en menneske med forstyrret spisning. Du kan lytte til podcasten her.
Zarah fra Pårørendepsykologerne har tidligere arbejdet med behandling af spiseforstyrrelser og familiebehandling i spiseforstyrrelsesregi. Bestil derfor tid hos Zarah, hvis du ønsker hjælp som pårørende til spiseforstyrrelser. Du kan læse mere om Zarah her.